Şimdiye kadar, çoğu endüstriyel ağ operatörü Zamana Duyarlı Ağ veya TSN’yi duymuştur. Bu konuda müşterilerimizden nasıl faydalanabilecekleri hakkında birçok soru alıyoruz. Bu teknolojinin ne olduğu, nerede olduğu ve bundan yararlanmak için şu anda ne yapmayı düşünebileceğimiz konusunda hızlı bir özeti bu yazıda bulabilirsiniz.
TSN Nedir, Neden Önemli?
TSN, Ethernet’in gerçek zamanlı trafik gereksinimlerini desteklemesine izin vererek, en kritik görev iletişimlerinin zamanında gittikleri yere ulaşmasını sağlar. Bu, Ethernet’e daha önce diğer IEEE Ethernet standartları tarafından sağlanmayan bir determinizm düzeyi ekler. TSN, kontrol verisi veya güvenlik bilgileri gibi kritik trafiğin, kritik bir talimatın video akışı veya dosya indirme gibi bir şey tarafından geciktirileceğinden endişe etmeden, daha az önemli trafiğin hemen yanında tek bir ağda bulunmasına izin verir. Bu, operatörlerin artık ayrı kritik ve standart ağları güvenle birleştirebileceği ve maliyet ve kaynaklarda önemli tasarruflar elde edebileceği anlamına geliyor. Ayrıca, üretim hattında, en hızlı zamana bağlı süreçlerle ilgili talimatlara öncelik verilebilir, böylece operatörler, talimatların gecikmesinden ve hattın sıkışmasına neden olacağından korkmadan üretim hızını güvenle artırabilir.
Kullanıcılar genellikle TSN’nin henüz “tamamlanmış” olup olmadığını soruyor. Tabii ki, TSN henüz “tam” değil – sürekli olarak evrim geçiriyor ve tıpkı Ethernet’in kendisi gibi farklı pazarlardan yeni gereksinimlere adapte oluyor. TSN aynı zamanda her türlü operasyonda değerlendirme ve test yapmaya ve üretken ortamlarda kullanıma hazırdır.
TSN’ye hazır birçok switch Belden/Hirschmann dahil olmak üzere kaliteli satıcılardan temin edilebilir.
TSN, standartlaştırılmış IEEE 802 Ethernet teknolojisine dayanmaktadır, bu nedenle neredeyse anında gelişmiş işlevsellik sağlamak için mevcut endüstriyel Ethernet altyapılarına sorunsuz bir şekilde entegre edilebilir.
İlginizi Çekebilir: Endüstriyel Ethernet Çözümüne ne zaman ihtiyacınız olur?
TSN ve Standartlaşma
IEEE’de birçok kuruluşun temsilcileri standartları daha da ileriye taşımak, istikrar eklemek, performansı artırmak ve TSN’yi endüstriyel operatörler için daha da güçlü ve kullanışlı hale getirmek için birlikte çalışıyorlar. Bu devam eden bir faaliyettir ve standartlarda iyileştirmeler için gereklilikler keşfedildikçe, sağlanan mekanizmaları daha da geliştirmek için yeni projeler başlatılmaktadır. Bu, TSN’yi daha pratik ve kullanıcı dostu hale getirmeye yardımcı olur. TSN’yi değerlendiren kullanıcılardan gelen geri bildirimler, TSN ağlarını yönetmek için kapsamlı bir kullanıma izin vermek için bu modeller için daha fazla iyileştirmenin gerekli olduğunu göstermiştir. Bu, IEEE 802.1 grubu içinde kullanıcılar tarafından tanımlanan boşlukları kapatmak için yeni çalışmalara yol açtı.
TSN’nin bir “teknoloji” ya da standart değil, daha çok farklı gereksinimler, uygulamalar ve ihtiyaçlar için farklı araçlar sağlayan bir araç kutusu gibi olduğunu bilmek önemlidir. Örneğin, bir bölüm zaman senkronizasyonu sağlar, diğeri zamanlanmış trafiğe izin verir, diğeri yedeklilik için araçlar sağlar. Bazıları birbirine güvenirken diğerleri tamamen bağımsız olarak kullanılabilir. Bu yaklaşımın kullanıcılara sunduğu esneklik büyük bir fayda olsa da, cevaplanması gereken bir soru ortaya çıkarmıştır: endüstriyel kullanıcının endüstriyel TSN cihazları arasında birlikte çalışabilirlik sağlamak için seçeceği standart mekanizmaların ortak kombinasyonu nedir?
Bu soru son zamanlarda önemli bir gelişmeye yol açtı. IEEE, endüstriyel kullanıcıların ihtiyaçlarına göre uyarlanmış standartların bir alt kümesini sunan bir profil belgesi geliştirmek üzere IEC ile ortak bir proje başlattı. Endüstriyel TSN tedarikçilerinden endüstriyel pazar için özel ürünler geliştirirken bu profili izlemeleri beklenmektedir. Bu profildeki çalışmalar IEEE 802.1 çalışma grubunda “IEC / IEEE 60802 Endüstriyel Otomasyon için TSN Profili” projesi olarak devam etmekte ve iki kuruluş tarafından sağlanan bir “ikili logo” standardı olmayı hedeflemektedir. Bu iki grubun işbirliği yaptığı günlük bir olay değil. Her iki gruptan uzmanların geniş katılımı, çalışmanın öneminin altını çiziyor.
Belirtildiği gibi, birçok erken benimseyen Ethernet’in bu yeni evrimini araştırmak için ilerlemektedir ve standartlar üzerinde ince ayar devam ettikçe faydalarını yakalamaya başlamaktadır. Belden/Hirschmann ve Türkiye ayağı Dac-el bilinçli bir karar vermenize yardımcı olabilir. RSPE, OCTOPUS ve BOBCAT gibi en yeni Belden/Hirschmann TSN ürünlerine ve TSN yapılandırmasını birden fazla cihazda daha hızlı ve daha kolay hale getiren Endüstriyel HiVision ağ yönetim yazılımımıza incelemenizi tavsiye ederiz. Örneğin, operatörlerin zaman senkronizasyonu ve tüm cihazlarda ayrı ayrı zamanlama gibi parametreleri ayarlamak yerine TSN iletişimine dahil olan tüm cihazlarda TSN zamanlamalarını aynı anda yapılandırmasına olanak tanır. Bu teknolojinin çok yakın bir zamanda endüstriyel otomasyonda “olması gereken” bir özellik olacağından hiç şüphemiz yok.
İlginizi Çekebilir: Yönetilebilen ve Yönetilemeyen Ethernet Switchler: Gerçekten Bu Kadar Farklılar mı?
TSN Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
TSN Nedir?
TSN, Ethernet’in gerçek zamanlı trafik gereksinimlerini desteklemesine izin vererek, en kritik görev iletişimlerinin zamanında gittikleri yere ulaşmasını sağlar
TSN ne gibi avantajlar sağlar?
TSN sayesinde operatörlerin artık ayrı kritik ve standart ağları güvenle birleştirebileceği ve maliyet ve kaynaklarda önemli tasarruflar elde edebilir.
TSN'nin endüstriyel otomasyon için önemi nedir?
Birçok endüstri deterministik Ethernet gerektirir ve Endüstriyel Otomasyon bunlardan biridir. Otomasyon endüstrisi, hızlı, belirleyici ve sağlam iletişim sağlamak için sürekli olarak çözümler aramıştır. Şu anda, bu amaç için PROFINET IRT, Sercos III ve Varan gibi birkaç özel çözüm mevcuttur. TSN, sektör genelinde gerçek zamanlı Ethernet'i standartlaştırmaya yardımcı olabilir.
TSN, veri trafiğini birleşik bir ağ üzerinden iletebilir mi?
Evet. Kritik ve kritik olmayan veri trafiği, birleşik bir ağ üzerinden iletilebilir.