Yönetilebilir Ethernet Switch Nedir?

Elektrik, elektronik, bilgisayar, bilişim, iletişim ve bağlantılı alanlarda görülen gelişmelerin hızı baş döndürmektedir. Bu icat ve buluşlar anında üretim ve otomasyon endüstrisine transfer olmaktadırlar. Ethernet kavramı ilk kez 170’li yıllarda gündeme gelirken, ethernet 1973-1975 tarihlerinde Xeroc PARC tarafından geliştirilmiştir. Esasında ethernet fikri ilk başta, makineleri yakın coğrafi bölgede birbirine bağlamak için ortaya çıkmıştır. Ethernet, ortak bir eş eksenli kablo üzerinden birbirine bağlanan bilgisayarların, yayın iletimi yöntemiyle haberleşmesi fikrine dayanmaktadır. Bu yazımızda ethernetin daha etkin ve kolay bir biçimde kullanılmasını sağlayan  yönetilebilir ethernet switchleri işliyoruz.

Ethernet 1973-1975 tarihlerinde Xeroc PARC tarafından geliştirilmiştir

Ethernet Nedir?

Ethernet, yerel ağlar için kullanılmakta olan veri çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesini anlatır. Ethernet ismi, iletişim kanalını oluşturan ortak kablonun ether’e benzetilmesinden gelmektedir. Bugün artık ethernet, bu öncül ve göreceli basit kavramdan, pek çok LAN altyapısını oluşturan çok daha karmaşık ağ teknolojisi yapısına evrilmiştir. Günümüzde, daha henüz 40 yıllık bir teknoloji olan ethernet birçok iş ağının boyutu ve güvenirliği yüzünden temeli konumundadır.

İlginizi Çekebilir: Belden Endüstriyel Switch Ailesi 

 Ethernet Switch Nedir?

Ethernet, çok anlaşılabilir ve basit şekilde şöyle tanımlanır; kablolu ya da kablosuz ağda bilgisayarlar, routerlar ve switchler dahil olmak üzere cihazlara bağlanmak için kullanılan standart iletişim protokolüdür. Ethernet; hızı, üretkenliği ve kontrolü sağlayan kanıtlanmış bir ağ seçeneğidir. Öte yandan ethernet, bilindik ve ataması kolay bir teknolojidir. Switchler; data center’lerde, otomasyon, üretim hatları, tüneller/raylı sistemler, şirket ve network ürünleri kullanan sistemlerde kullanılan bu sistemler 2 ya da daha fazla bilgisayarın birbiri ile iletişim kurmasına ve bağlantı olarak aynı dosya üstünde işlem yapılabilmesini sağlar.

Ethernet switch ise, üzerinde birçok porta sahip bulunan bir network anahtarlama aygıtıdır. Ethernet Switch, bugün farklı uygulamalarda tercih edilmektedir. Yani switch, gelen verileri birden fazla giriş bağlantı noktasından belirli bir çıkış bağlantı noktasına yönlendirerek hedefe götürmektedir.

Ethernet Switchler daha iyi yönetim ve sorun giderme özelliğine sahiptir.

Ethernet Switch Neler Sunar?

Ethernet Switch tercihi yoğun bir biçimde artış göstermektedir. Bu elbette şaşılacak bir durum değildir. Ethernet switch kullanımının avantajları tercih konusunda etkili olmaktadır. Ethernet Switchler daha iyi yönetim ve sorun giderme özelliğine sahiptir. Bir ağ büyüdükçe, daha karmaşık hale geldikçe, onu etkin bir şekilde yönetmek daha fazla yetenek gerektirmektedir. İşte bu noktada yönetilen ve yönetilemeyen bir ethernet switchi arasındaki temel fark, yönetilen ethernet switchlerinin daha fazla kontrol sağlamasıdır. Daha iyi yönetim için yönetilebilir ethernet switch vazgeçilmezdir. Ethernet Switchler, optimize edilmiş ağ trafiği için bir zorunluluktur.

Ethernet Switchler sanal yerel ağları oluşturma ve programlama yetisi de sağlamaktalar. Fiziksel konum göz ardı edilerek tek bir bağlantıyla birden fazla VLAN yönetilir. Ethernet Switchlerin bir başka harika yönü ve avantajı ise Güvenlik Erişimidir. Şöyle ki; yönetilen ethernet switchleri, bir ağ üzerinden akan iletişimi kontrol etmede süper iş çıkarırlar. Örneğin; erişimi yalnızca güvenilir cihazlarla sınırlayarak, kullanıcıların yetkisiz alt ağlar oluşturmasının önüne geçer.

Belden ethernet switchler için sunduğu HiOS ile kolay ve hızlı bir ağ yönetimi sunar.

Neden Yönetilebilir Ethernet Switchler?

Yönetilebilir ethernet switchler, kutudan çıktığı gibi yönetilemeyen bir ethernet switchin tüm işlevlerini sunar, ancak ağınızı uzaktan ve güvenli bir şekilde yönetmeyi ve sorun gidermeyi mümkün kılan bir dizi başka özellik de sunar. Bu endüstriyel switchler, mühendislerin güvenilir ve tekrarlanabilir bir şekilde optimum ağ performansına ulaşmasını sağlar.

Simple Network Management Protocol SNMP (Basit Ağ Yönetimi Protokolü)

Yönetilebilir ethernet switchler, ağ yapılandırma verilerini ağ mühendislerine iletmek ve yapılandırma parametrelerini uzaktan ayarlamalarına izin vermek için Basit Ağ Yönetim Protokolü (SNMP) adlı bir protokol kullanır. Bu, ağ yönetimi ve optimizasyon işlevlerinin merkezi veya uzak bir konumdan gerçekleştirilmesine olanak tanır. Bazı yazılım programları, ağ yönetimini ve görselleştirmeyi daha kolay ve daha basit hale getirmek için SNMP’nin avantajlarını geliştirir, bu da sorun giderme süresini azaltır ve çalışma süresini artırır.

Yönetilebilir Ethernet Switchlerle Verinin Önceliklendirilmesi

Yönetilebilir ethernet switchler, işlenen Ethernet verilerinde farklı öncelikleri ayarlama ve tanıma yeteneğine sahip bir dizi araca sahiptir. Kontrol sistemi cihazları veya IP üzerinden ses (VOIP) ağ trafiği gibi kritik ve zamana duyarlı verilere, hizmet kalitesi (QoS) ataması veya sanal yerel alan ağı (VLAN) segmentasyonu yoluyla daha yüksek ağ önceliği verilebilir. Bu araçlar, kontrol ağı gecikmesini azaltmak veya VOIP aramalarını sorunsuz ve net hale getirmek için önemli mesajlar sunar. Daha deterministik veri aktarımına izin veren IEEE 1588 gibi daha gelişmiş zamanlama teknolojileri mevcuttur.

Belden Bobcat yönetilebilir endüstriyel switchler sizlere yüksek performanslı ve benzersiz bir ağ yönetimi sunarlar.

Çok Noktaya Yayın Trafik Desteği

Yönetilebilir Ethernet anahtarları, gereksiz trafiği azaltarak ağ performansını önemli ölçüde artırabilen bir yetenek olan, kullanıcıların çok noktaya yayın paketlerinin yönlendirilmesini yönetmesine olanak tanır. Yönetilen Ethernet anahtarları bunu, çok noktaya yayın trafiğinin amaçlanan hedef(ler)e ulaşmasını sağlarken bu trafiği ağın geri kalanına taşmamasını sağlayan İnternet Grup Yönetim Protokolü (IGMP) adlı bir özelliği kullanarak yapar.

Yedeklilik

Fabrikanız için bir Ethernet switch seçerken, üretim hatlarının zorlu olduğunu ve bu kritik sistemlerde çalışma süresinin son derece önemli olduğunu hatırlamak önemlidir. Ağda bir bağlantı veya cihaz arızalanırsa, ağın geri kalanının işlevsel kalması zorunludur. Yönetilen Ethernet switchler, yedeklilik için birçok seçeneğe sahiptir ve en kötü koşullarda bile maksimum ağ işlevselliğine izin verir.

Otomasyon ve üretim hatları gibi kesintiye uğramanın asla istenilmediği tesislerde ağ yapısında yedeklilik çok önemlidir.

En yaygın iki yedekli yapılandırma, Hızlı Yayılan Ağaç Protokolü (RSTP) ve halka topolojileridir. RSTP son derece esnektir ve uygulanması oldukça basittir, aynı zamanda bir ağ bağlantı noktası arızalandığında ağın kendisini onarmasına izin verir. Daha hızlı kurtarma süresi gerekiyorsa, halka stili topografiler uygulanabilir ve 30 ms’nin altındaki bir pencerede kurtarma sürelerine izin verir. Son olarak, en kritik uygulamalar için kesintisiz yedeklilik (0 ms) sağlayan paralel ağ seçenekleri mevcuttur.

Özet

Yönetilebilir ethernet switchler daha profesyonel ve kapsamlı bir yaklaşım gerektiğinde bizlere çözüm sunan ethernet switchleridir. Yönetilebilir switchler sayesinde ağ yedekliliğinin sağlanmasından, siber güvenliğin üst seviyeye çıkarılmasına birçok noktada çok daha esnek ve kapsamlı bir çözüm sağlanmış olur.

Total
10
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

Webinar Network Yönetim Yazılımı ve HiVision Canlı Demo

Sonraki İçerik

Yönetilemez Ethernet Switch Nedir?

Related Posts