IEEE 802.11ax: Yeni WiFi Standardı

Artan sayıda cihazlarla ve networklerimize isabet eden kullanıcılarla, yüksek etkinlikli wireless bir gereklilik halini alıyor. Aksi takdirde , çok fazla sayıda kişi bağlanmaya çalıştığında network hızları düşecektir.

Networklerimizde cihaz ve kullanıcı sayısının artması, yüksek etkinlikli wireless bir zorunluluk halini alıyor. Aksi takdirde , çok fazla sayıda kişi bağlanmaya çalıştığında network hızları düşecektir. Hızdaki bu düşüş ağ hızının kendisinin yavaşlığından kaynaklanan bir sorun değildir- networkteki izdiham ve aşırı kullanılması nedeniyle böyledir. Yüksek yoğunluklu mekanlarda , mesela stadyumlar ve arenalar, oteller, havaalanları, yüksek katlı binalar ve üniversite yurtları gibi , kullanıcılar iç mekan ve dış mekanlarda sürekli, güvenilir erişime ihtiyaç duyarlar.

İlginizi Çekebilir: POE Nedir?

Daha fazla kullanıcı bir kablosuz erişim noktasına bağlandığında, verim düşer

Yeni Bir WiFi Standardı

Çoklu kullanıcı uygulamalarına daha fazla wireless hızı ve güvenilirlik sağlamak için , yeni bir WiFi standardı –IEEE 802.11ax- network aşırı kullanımıyla ilişkili hayal kırıklığını gidermek için ayarlandı. Bu standart ,  daha fazla hız ve daha az bağlantı problemleriyle birlikte aynı anda birçok insana bir networkte olabilme imkanını sağlamasının yanısıra 10G hız sunacak. Bu yeni WiFi standardının amacı, şu anki Wifi Standardı : IEEE 802.11ac  ile karşılaştırıldığında yoğun ortamlarda kullanıcı başına ortalama verimliliği en az 4 katı arttırmak.

Wireless erişim noktaları için teknik özellikler.

Wireless Verimliliğini Artırmak

Önceki Wifi standartları anlaşılabilir bir şekilde daha hızlı wireless bağlantıları ihtiyacına odaklandılar. Örneğin mevcut  standart  , çoklu-kullanıcı, çoklu-girdi, çoklu-çıktı (MU-MIMO)  teknolojisi aracılığıyla 7G hızda wireless sunuyor.

Fakat daha fazla kullanıcının bu teknolojiyi kullanarak  bir ağa bağlanmasıyla  veri hızları ve verimlilik tehlikeye girer.  Sadece bir kullanıcı ağı tam verimlilik kapasitesinde deneyimleme imkanı bulur. Her bir kullanıcının dahil oluşuyla verimlilik yarıya iner.

Bu sorunu çözmenin üç yolu vardır:

  1. Daha fazla wireless network açmak
  2. Mevcut networklerin hızını arttırmak
  3. Verimliliği arttırmak

Yeni  802.11ax WiFi standardı   hücresel veri taşıyıcısı teknolojisini IEEE 802.11ac Wave 2 standardı ile kombinleyerek wireless verimliliğini arttırır. 2.4GHz ve 5GHz lisanssız bantlarda çalışacak ve aynı anda birden fazla kullanıcıya hitap etmek için MU-MIMO’yu kullanacaktır. Buna ek olarak, kullanıcılar Ortogonal Frekans-Bölmeli Çoklu Erişim (OFDMA) ile verimi artıracaktır.

Verimlilik Karşılaştırması: IEEE 802.11ac ile IEEE 802.11ax.
Kaynak: AP-initiated Multi-User Transmissions in IEEE 802.11ax WLANs, Boris Bellalta and Katarzyna Kosek-Szott, arXiv:1702.05397v1, Feb. 17, 2017

İlginizi Çekebilir: Yeni DataTuff® Cat 6A Kablosu

Wireless Kapsaması ve Bağlanabilirlik

Bu yeni WiFi standardıyla   network yöneticileri artık sadece wireless kapsamı için plan yapmayacaklar-bağlanabilirlik verimliği için plan yapacaklar (kaç kişi ve hangi hızda bağlanabilmeye imkan bulacak). İşi hakkıyla çoğullayabilmek için , önceki WiFi standartlarında olduğundan daha fazla wireless erişim noktasına (WAPs) ihtiyaç olacaktır.(yani daha yeni model ile  varolan WAP’ları yer değiştirmek sorunu çözmeyecektir.)

Erişim noktaları birbirlerine daha yakın konumlandırılacak, daha küçük alanlar kaplayacak, yüksek sinyal kalitesini garanti edecektir.  Ve, tabii ki , daha fazla wireless erişim noktası daha fazla kablonun gereksineceği anlamına gelecektir. Kablolar,  PoE  desteklemeye ve bu yeni WiFi standardını mümkün kılmak için daha yüksek hız oranlarına ihtiyaç duyacaklardır.
IEEE 802.11ax  şu sıralar gelişmekte    ve Haziran 2019 da tamamlanması bekleniyor. Hakkında daha fazla şey öğrendikçe sizinle güncellemeleri paylaşıyor olacağız.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

Zaman Duyarlı Ağ Oluşturma (TSN :Time Sensitive Network)

Sonraki İçerik

Ethernet I / O Modülleri Lion-Power

Related Posts