OEE Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Üretim tesisleri için e önemli olgulardan birisi verimliliktir. Üretimin her safhasında verimli olunması karlılık oranını da artıracaktır. Bu sebeple bir işletmedeki sorunları görebilmek için öncelikle verimlilik tespitinin uygun ve doğru bir biçimde yapılması gerekmektedir. OEE de işte tam olarak bu noktada işletmelere büyük ölçüde yardımcı olmaktadır. Peki, OEE Nedir? Nasıl hesaplanır? Gelin yeni yazımızdan birlikte bakalım.

 OEE Nedir?

OEE orjinal açılımı ” Overall Equipment Effectiveness ” yani toplam ekipman verimliliğidir. OEE bir üretim operasyonunun ne kadar verimli bir şekilde kullanıldığını ölçme aracıdır. OEE ile üretim safhasının tüm aşamalarının toplam verimliliğinin kolay bir şekilde hesaplanması sağlanmaktadır. OEE üretim tesisleri için önemli kavramlardan birisidir doğru kullanım ile üretim verimliliği en üste çıkarken işletmenin karlılık düzeyi de aynı ölçüde artmaktadır.

OEE başka bir deyişle yalın üretimde kullanılan temel kavramlardan birisidir. OEE herhangi bir üretim tesisi, atölye ve bağımsız istasyon gibi yerlerin en önemli performans faktörlerinden birisidir. OEE ‘nin en temel kullanım alanı sürekli iyileştirme çalışmaları için gerekli olan verilerin toplanmasıdır. Toplanan bu veriler ile üretim verimliliğinde oluşan sorunlar kolayca tespit edilerek müdahale edilebilmektedir.

 OEE ile Üretim Verimliliğini Ölçmek

OEE üretim tesislerinde verimlilik ölçümünde kullanılacak en güçlü metotlardan birisidir. OEE ile tek bir hesaplamada birden çok alanla ilgili verilere kolayca ulaşılabilmektedir. OEE doğru bir şekilde kullanılıp adapte edildiğinde ve alınan raporlar doğru bir şekilde yorumlandığında üretim tesislerinin verimlilikleri kolayca artmaktadır. OEE sayesinde fabrika içinde aynı ekipmanla çalışan farklı vardiyaların verimlilikleri de kolayca tespit edilebilmektedir.

Uluslararası standartlarda % 85 EEE puanı mükemmel kabul edilmektedir. Bu puan en az fire ile en kısa sürede yapılan üretimi göstermektedir. OEE sadece fabrika sahipleri ya da yöneticileri için değil fabrika içi çalışanlarında kullandığı bir yöntemdir. OEE’de kullanılan bazı hesaplama şekilleri şunlardır;

-Hedef: Üretilmek istenen gerçek zamanlı ürün hedefi.

-Gerçek: Tüm düzeylerde gerçekleşen üretim adedi.

-Verimlilik: Hedeflenen ve gerçekleşen üretim arasındaki verimlilik

-Arıza Süresi: Herhangi bir nedenle üretimin planlanmış sürenin dışında durduğu süre.

OEE Nasıl Hesaplanır?

OEE hesaplamasında kullanılan bazı terimler ve üretim faktörleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları etkililik ve verimliliktir. Etkililik bir üretim cihazının ya da üretim alanının üretim yapabileceği miktar ile üretim yaptığı miktar arasındaki orantıdır. Örnek vermek gerekirse bir vardiyada 100 üretme kapasitesi varken o vardiyada 80 ürün üretiliyor ise vardiyanın etkililiği %80 dir.

Verimlilik ise iş gücünün de konuya dahil olduğu hesaplama sistemidir. Örnek vermek gerekirse bir makine tek bir çalışan ile %50 etkili çalışırken çalışan sayısı ikiye çıktığında %65 etkili çalışıyorsa burada etkililik artarken işgücü verimliliği ise düşmektedir. Bu sebeple OEE hesaplarken bir den çok alanda hesaplama yapmak ve hesaplamaları doğru yorumlamak çok önemlidir.

Geliştirmiş olduğumuz özel yazılım sayesinde üretim için ne kadar doğru teknikler kullandığınızı kolayca hesaplayabilir yapmanız gereken iyileştirmeleri kolayca görebilirsiniz. Hayatınızı kolaylaştıracak ve karlılığınızı artıracak dijital çözümler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 OEE Hesaplaması

OEE hesaplama için bir formül kullanılmaktadır.

OEE(%) = Kullanılabilirlik (%) x Üretkenlik (%) x Kalite (%) formülü ile doğru hesaplama yapılabilmektedir. OEE yazılımları ve çözümleri sayesinde bu hesaplamalar otomatik olarak bir den çok alan için hızlı bir şekilde ve düzenli olarak yapılmaktadır.

 OEE ‘yi Etkileyen Kayıplar

OEE programı kullanmadaki ana amaç makine ve ekipman gibi nedenlerden kaynaklı verimlilik kayıplarının en aza indirilmesidir. Bu kayıplara neden olan sorunların azaltılması veya ortadan tamamen kaldırılması OEE programının en temel amacı arasında yer almaktadır. OEE’yi etkileyen kayıplar kullanılabilirlik, performans ve kalite olarak 3 ana kategoriye ayrılmıştır.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

Rack Ethernet Switch

Sonraki İçerik

SCADA Nedir?

Related Posts