Endüstriyel tesislerde Ethernet ve iletişim sisteminin topraklaması en azından 2.5 mm2 kesitli kablo ile yapılmalıdır. Bazı cihazlar için daha büyük kesitli iletkenler gerekebilir. Topraklamanın tipi modüllerin birleştirilmesine göre değişebilir. Ray montajında, cihazlar raya monte edilmeden önce terminal blokları koruyucu topraklama ile bağlanmalıdır. Koruyucu toprakla modül bağlantısı, cihazın arkasındaki klips ile gerçekleşir. Ek olarak, montaj yüzeyine vidalanan modüller de bulunmaktadır (doğrudan montaj). Topraklanmış montaj yüzeyinde PE bağlantının montajı vidalı olarak veya harici bir topraklama bağlantısı ile yapılır.
Almanya ve Türkiye’de topraklama için aşağıdaki standartlara ve düzenlemelere uyulmalıdır :
-DIN VDE 0100
-DIN VDE 0185
-TS IEC 60364
Topraklama Referans Potansiyeliyle Bir Alanda Tesisat
Kaçak voltajların nedenleri
Kaçak voltajlar anahtarlama (switching) prosesi, elektrostatik deşarj ve yıldırım akımı deşarjı sırasında ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda giriş güç üniteleri, sistemlerin ve terminallerin hassas arayüzleri voltaj dalgalanmarından etkilenirler.
Kablo Ekranlarının Topraklanması
Kablo ekranlarını direkt olarak voltaj dalgalanmalarına karşı bina girişlerinde topraklayın. Kablo ekranları ilgili standartlarda belirtilen kesitlere sahip olmak zorundadır.
Eşpotansiyel Kablo
Binaların topraklama noktaları arasında ek bir eşpotansiyel kablo yerleştirin.
- Beton içine yerleşmiş metal kanal olarak
- Ek bir topraklama kablosu olarak
- Metal boru şeklinde
Kaçak Voltaj Koruma Cihazları
Modülleri voltaj dalgalanmalarına karşı korumak için kablonun tüm konnektörlerinin voltaj dalgalanmalarına karşı tasarlanmış koruma cihazlarıyla (Şekil 3-4) bağlanması gerekmektedir. Bu cihazları kullanırken uluslararası ve ulusal tüm düzenlemeleri göz önüne alınız.